УПРАВЛЕНИЕ НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРИ ПЕЧАТ ИЛИ ЗАЩО Е НУЖНО ДА КАЛИБРИРАМЕ МОНИТОРА И ПРИНТЕРА.

Тук ще опитам да отговоря на един от въпросите, които много от вас си задават. A именно защо това което виждам на монитора не съответства на това което се отпечатва от принтера.

Много често може да чуем купих си нов монитор, но това което отпечатва на принтера е различно или обратното купих си нов принтер, но това което виждам на отпечатъка е различно от изображението на моя монитор.

Тези две парчета са част от целия пъзел, който се нарича управление на цветовете. За да постигнете добри и повтаряеми резултати то управлението на цветовете трябва да го следите в целия процес от заснемане на изображението, през обработка и до последващо отпечатване. Целият пъзел наречен управление на цветовете се състои от правилно калибриран монитор и цветови профил за принтера, който да бъде правилно приложен в софтуера по време на отпечатване на изображението.

Мониторът:

Обикновено най-доброто място да започнете управлението на цветовете е монитора. Съвременните LCD монитори правят добър опит да поставят задното осветление близо до дневната светлина. Това което ни дава слънцето при нормална дневна светлина е около 5000 – 5500 Келвина, което обикновено се приема в профила на принтера. Много от съвременните LCD монитори могат да бъдат настроени да работят около 6000 до 6500 Келвина, за да получат бяло което максимално се доближава до дневната светлина. Това е едно от първите условия за приближаване на това което успява да отпечата вашият принтер към това което виждате на монитора. Не е възможно лист хартия да изглежда като изображение на монитор настроен на много висока цветна температура (например 9300 Келвина).

В миналото когато калибриращите устройства за монитори бяха доста скъпи много от фирмите използваха така нареченото софтуерно калибриране. Едно от тях е Adobe Gamma, при някои системи на MAC имаше заложен помощник за калибриране на дисплея. Разбира се тези методи изискват калибриране на око, което не винаги е най-добрия вариант. В днешно време цените на хардуерните калибратори за монитори спаднаха драстично и всеки който ще се занимава сериозно с управление на цветовете може да си позволи да си закупи хардуерен калибратор дори да е и втора употреба на доста приемлива цена. Това би гарантирало правилното калибриране на монитора, а оттам и добра отправна точка за постигане на добри резултати при отпечатване на фотографии.

Процедурата при повечето съвременни колориметри е доста опростена:
1. Инсталирате софтуера и включвате колориметър в usb порта на компютъра;
2. Стартирате софтуера и изпълнявате дадените процедури следвайки насоките на софтуера;
3. Поставяте колориметъра върху повърхността на монитора;
4. Софтуера генерира цветове, които се четат от колориметъра и се сравняват с генерираните;
5. Създава се цветови профил, който операционната система на компютъра и приложенията за обработка на изображения могат да използват за правилно представяне на цветовете на дисплея.

След инсталиране и активиране на създадения профил, монитора вече е настроен и ви дава точна представа за това как изглежда цветово вашето изображението или поне дотолкова доколкото мониторът ви е способен да го възпроизведе. Има големи разлики в цветовия диапазон който отделни модели и марки монитори могат да възпроизведат и това се определя не само от матрицата, но и от електрониката на монитора. Не случайно цените на

Тук ще опитам да отговоря на един от въпросите, които много от вас си задават. A именно защо това което виждам на монитора не съответства на това което се отпечатва от принтера.

Много често може да чуем купих си нов монитор, но това което отпечатва на принтера е различно или обратното купих си нов принтер, но това което виждам на отпечатъка е различно от изображението на моя монитор.

Тези две парчета са част от целия пъзел, който се нарича управление на цветовете. За да постигнете добри и повтаряеми резултати то управлението на цветовете трябва да го следите в целия процес от заснемане на изображението, през обработка и до последващо отпечатване. Целият пъзел наречен управление на цветовете се състои от правилно калибриран монитор и цветови профил за принтера, който да бъде правилно приложен в софтуера по време на отпечатване на изображението.

един и същ размер монитори варират в пъти в зависимост от качеството на компонентите използвани при производството му.

Принтерът:

Всеки мастиленоструен принтер възпроизвежда цветовете по свой собствен начин. Дори два еднакви по модел принтера не успяват да възпроизведат по един и същи начин определено изображение. Това е в следствие на производствените толеранси на печатащите глави, електронните модули и софтуерът използван в съответният принтер. Цветовия профил на принтера характеризира начина по който принтера успява да пресъздаде определен цвят, като по този начин може да компенсира производствените разлики във всеки един принтер. И въпреки това принтера успява да пресъздаде много по-тесен цветови диапазон от този на монитора. Това се обуславя от различните технологии на възпроизвеждане на цвета при мастиленоструйния принтер и монитора.

Предварително подготвени “фабрични” профили.

Всеки един драйвер на принтера има фабрично заложени цветове профили, които са специално подготвени за определен вид хартия и мастила предлагани от производителя на принтера. Например принтер Epson има в драйвера си профил наречена Epson Premium Luster. Този профил е предназначен за коригиране на цветовете когато отпечатвате върху Epson Premium Luster фотохартия. Ако използвате хартия на друг производител или друг тип хартия, то този профил ще отпечатва с определени разлики и това което виждате на отпечатъка няма да бъде близко до това което сте постигнали на вашия монитор.

Потребителски цветови профил.

Персоналните цветови профили са направени специално за определен принтер с определен комплект мастила и с определен вид хартия. Това е най-високото ниво на точност което може да се постигне с профилиране на принтера. Дори смяна на един от тези три компонента води до грешно пресъздаване на цветовете при отпечатване на изображение.
Налични са много разновидности на софтуерни и хардуерни комплекти, чрез които потребителите могат да разпечатват свои собствени мишени за профилиране, да ги измерват и сами да създават потребителски профили. Обикновено те включват спектрофотометър, който е способен да разчита отразена от мишената светлина, както и софтуер който да генерира самият цветови профил. Цената на тези комплекти за калибриране варира от няколко стотин до няколко хиляди в зависимост от качеството и обхвата на функциите. Напоследък доста често могат да се намират хардуерни комплекти, които са употребявани и се продават на много приемливи цени. Така също има нови комплекти, които са на доста приемлива цена, но са с по-лоши параметри ако се сравняват с професионалните такива.
Като алтернатива на закупуването на един такъв скъп пакет за профилиране на принтер може да се намерят предложения за изработване на потребителски цветови профил на доста приемлива цена от хора или фирми, които разполагат със съответната техника. Това може би е предимство когато се нуждаете от един или два потребителски профила за хартиите и мастилата които използвате на вашият принтер.

Обичайна процедура за изработване на такъв профил за принтер е следната:
1. Изтегляне на избрания файл с мишени за отпечатване;
2. Отпечатване на мишените на хартията за която ще се прави профила. Важни условия тук са: всички цветови корекции в драйвера на принтера трябва да са изключени и файла да се отпечатва без цветови корекции. Това се избира в драйвера на принтера както и в програмата с която отпечатвате. Едно от най-важните условия за правилното отпечатване на мишените е да се уверите, че вашия принтер работи добре и всички дюзи са в перфектно състояние;
3. Оставете отпечатаните мишени да изсъхнат 24 часа (различните хартии попиват и изсъхват различно бързо);
4. Отпечатаните мишени се опаковат и се изпращат за измерване, като преди това се уверявате, че по отпечатаните мишени няма видими дефекти или надрасквания;
5. След като получите готовия профил е нужно да го инсталирате в съответната директория.

След като вече имате калибриран монитор и цветови профил за вашия принтер, мастила и фото хартия, всичко е въпрос на настройки на софтуера и драйверите на принтера за постигане на максимално близки изображения на монитора и отпечатъка върху хартията.


Про Карт ООД предлага изработване на потребителски профил за принтери на цена 49лв. с измерване на мишени съдържащи 800 цвята. При интерес от ваша страна може да се свържете с нас за да обсъдим изработването на необходимия ви профил през формата за контакти.

Оставете коментар

Вход