Видовете мастила за Ink-Jet принтери и разликата между тях

Публикувано на: Aug 6, 2019

Категории: Статии

Автор: Про Карт ООД

Повечето мастиленоструйни принтери, които се предлагат, използват мастила на водна основа (Dye based ink). Тези мастила представляват разтворени оцветители във вода. Благодарение на малкия размер на частиците оцветител (с размер на молекула), тези мастила предлагат превъзходно фотографско качество на разпечатката. Главния недостатък на мастилата на водна основа е тяхната светлоустойчивост. В албум, животът на отпечатката е от порядъка на 5 до 15 години, а подложени на външни влияния този период може да е няколко седмици и дори дни. Още един недостатък на водоразтворимите мастила, е това че изображение отпечатано на обикновена хартия се размива. Но ниската стойност на тези мастила ги прави много популярни.

Pigment ink обединява в себе си достойнствата на два типа вече съществуващи мастила. Те притежават светлоустойчивостта на обичайните пигментни мастила и осигуряват високото качество на отпечатка, както на мастилата на водна основа. Пигментните частици имат много малък размер. Всички частици имат близки размери и практически идеално кръгла форма. Частиците са заключени в облак прозрачен полимер, който след нанасяне на хартията образува защитен слой, предпазващ изображението от избледняване и механични повреди. Мастилата изсъхват практически мигновенно.

Sublimation ink – това са специални пигментни мастила на водна основа със специални свойства: пигментът, под въздействие на топлина се превръща в газ, без да преминава в течно състояние. Появилият се газ прониква в материла, който може да е полиестер, метал, керамика, стъкло, дърво и др. и става част от покритието му.

Fluorescent ink – използват се с принтери Epson. Изображение напечатано с такива мастила, при дневна светлина изглежда съвсем обикновено, но под влияние на UV-лампа започва да свети ярко. Може да се използва както за сувенири и рекламни продукти, така и като допълнително средство за защита на документи, ценни книжа и др.

Ultrachrome ink – съчетават в себе си свойствата на пигментните и водоразтворимите мастила. Великолепен резултат при печат на матова и гланцова повърхност, както с мастила на водна основа и висока светло и влагоустойчивост характерни за пигментните мастила.

Невидими мастила – като основна част от тези мастила е пигмент с млечнобял цвят, който свети ярко при облъчване с ултравиолетова светлина.

Оставете коментар

Вход