DTF печат върху текстил

Публикувано на: Jul 3, 2021

Категории: Новини , Статии

Автор: Про Карт ООД

Етикети: DTF , Direct to film , Печат върху текстил

Общ преглед

Цифровият текстилен печат отбелязва бърз растеж през последното десетилетие, тъй като все повече потребители преминават към дигитализация на текстилния печат. Използването на цифрови принтери позволява бързо и лесно да пренесете изображението върху тъканта. Важно е да отбележим, че цифровия текстилен печат е надежден и рентабилен. Има няколко процеса, които попадат под шапката на цифровия печат върху текстил.

  1. Цифров сублимационен печат

  2. Директен цифров печат върху текстил

  3. Директно филмов печат върху текстил

В тази статия ще обсъждим основно процеса на печат директно филмов печат върху текстил или DTF (Direct to Film Printing).

Какво е DTF печат?

Процесът на DTF е толкова прост в работата си, колкото подсказва името му - печат върху филм и директно прехвърляне върху плат. Най-видният фактор, който прави този процес достоен за използване при по-голям брой хора, е свободата да се избере почти всяка тъкан, независимо дали става дума за полиестер, памук, коприна или синтетични материи.

Необходими компоненти за DTF печат

Компонентите на една система за DTF печат не изискват големи инвестиции от потребителя. Независимо дали е някой, който в момента е ангажиран с един от гореспоменатите процеси за дигитален текстилен печат и иска да премине към DTF печат като разширение на бизнеса, или някой, който иска да се захване с дигитален текстилен печат. За да започнете с DTF печат ще трябва да инвестирате в:

Принтер за директно филмов печат - тези принтери често се наричат DTF модифицирани принтери. Това са мастиленоструйни принтери предимно 6-цветни, като Epson L800, L805, L1800 и т.н. Причината, поради която са избрани тези принтери, е че те работят с 6 цвята. Това осигурява удобство при работа, тъй като CMYK DTF мастилата могат да влизат в стандартните CMYK резервоари, докато LC и LM резервоарите на принтера могат да се пълнят с бели DTF мастила. Също така ролките, използвани за придържане на страницата при печат, се отстраняват, за да се предотврати появата на "дефекти" върху белия слой, отпечатан върху DTF филма. Това най-често се постига със замяната им с вакумни подложки върху които се плъзга и придържа хартията. Недостатък на това модифициране е , че не може да се печата на последните няколко сантиметра на листа (обикновено между 3 до 5см в зависимост от модела на принтера.

Филми - PET фолиа се използват в процеса на DTF печат. Тези филми са различни от тези, използвани при ситопечат. Те имат дебелина около 0,75 мм и по-добри трансферни характеристики. На езика на пазара те често се наричат DTF Transfer Films. DTF филмите се предлагат под формата на листове и ролки. Друга класификация на PET филмите се основава на вида отлепване, който се прави след прехвърлянето. В зависимост от температурата, филмите са с топло отлепване или със студено отлепване.

Софтуер - софтуерът е важна част от процеса. Характеристиките на печат, цветните характеристики на мастилата и крайното изпълнение на печата върху тъканта след прехвърляне зависят от софтуера. За DTF печат ще е необходим специализиран RIP софтуер, който може да обработва CMYK и бели цветове. Профилирането на цветовете, нивата на мастилото, размерите на капките и други фактори, допринасящи за оптимизиран резултат на печат, се управляват от този софтуера.

Трансферна пудра - пудрата за DTF печат е с бял цвят и действа като залепващ материал, който свързва цветните пигменти в отпечатъка с влакната в тъканта. Съществуват пудри с различна едрина, която трябва да се подбере според вида на материала и технологията на изпичане и трансфер. Едрината на пудрата е посочена в микрони.

DTF мастила - Това са специално проектирани пигментни мастила, налични в циан, пурпурен, жълт, черен и бял цвят. Бялото мастило е специален компонент, който определя бялата основа на отпечатъка върху филма и върху който се отпечатва цветният дизайн. То спомага и за залепване на трансферната пудра върху отпечатъка.

Пещ за изпичане - това е основно малка промишлена фурна, която се използва за разтопяване на пудрата, която се нанася върху трансферния филм. Като алтернатива, може да се използва термо преса за извършване на това, но тя трябва да се използва без да влиза в контакт с подготвяния за трансфер филм.

Термо преса - термо пресата се използва главно за прехвърляне на изображението, отпечатано на филма, върху тъканта. Може да се използва и за стопяване на пудрата върху DTF филма. Методът за това е посочен в процеса, описан по-долу.

DTF печат (основни стъпки)

Стъпка 1 - Печат върху филм - Вместо обикновена хартия, поставете PET фолиото в принтера. Отпечатването на изображението става като се настрои софтуера да печата първо цветовете и върху тях да нанесе слоя бяло мастило върху който ще полепне по-късно пудрата за трансфер Важното е да запомните, че отпечатъкът върху филма трябва да е огледален образ на действителното изображение, което трябва да се появи на плата.

Стъпка 2 – Нанасяне на трансферната пудра - Върху филма, на който е отпечатано изображението се нанася пудрата. Важно е това да стане равномерно, докато отпечатъкът е мокър, а излишният прах да се отстрани внимателно.

Стъпка 3 - Разтопяване на пудрата - Това може да стане по различни начини. Най-често срещаният начин е да поставите филма с отпечатаното изображение и нанесената пудра в пещта за разтопяване и да я нагреете. Ако не разполагате с фурна за изпичане на трансферите, поставете филма в термопресата и приближете горната част на пресата много близо до фолиото, но не го докосвайте. Печете на 160º С за около 2 минути на разстояние 1-2 см от отпечатъка. За най-добри резултати е препоръчително да се придържате към спецификацията на производителя за разтапяне на пудрата. В зависимост от пудрата и оборудването, стопяването най - често се извършва за 2 до 5 минути с температура около 160º С до 170º С .

Стъпка 4 - Предварително натискане - Стъпката включва предварително натискане на тъканта преди прехвърляне на изображението от филма. Текстила се задържа в термопресата под натиск за около 2 до 5 секунди. Това се прави, за да се изравни (изглади) материята и също така да се осигури обезвлажняване. Предварителното пресоване помага за правилното прехвърляне на изображението от филма върху тъканта.

Стъпка 5 – Прехвърляне - PET фолиото с изображението се поставя върху предварително изгладената тъкан в термопресата. Този процес се нарича още „трансфер“. Той се извършва при температурен диапазон от 160º до 170º С за приблизително 15 до 20 секунди. Температурата и времето на трансфера зависят от използваните материали и избрания текстил за DTF печат.

Стъпка 6 – Студено отлепване - Важно е платът и прикрепеният към нея филм да се охладят до стайна температура, преди човек да отлепи филма. След като филмът се охлади, той трябва да се отстрани от тъканта.

Стъпка 7 - Фиксиране

Това е незадължителна стъпка, но е силно препоръчителна за по-добри резултати като устойчивост на измиване и триене. В тази стъпка текстила с прехвърленото изображение се притиска с термо пресата за около 10 до 15 секунди. Върху трансфера се поставя хартия за фиксиране, която предпазва от залепване на трансфера за пресата или попадане на част от мастилото към нагревателния елемент на пресата.

В момента Про Карт предлага висококачественни DTF мастила, които са съвместими с всички популярни DTF принтери и печатащи глави на Epson. Най – често модифицирания принтер за DTF печат е Epson L1800, който може да се модифицира и за печат на ролни медии, а не само на листи, при което драстично може да се намали цената на отпечатъка за DTF печат. Мастилата предлагани от нас са добре приемани на пазара, особено заради тяхната ефективност при извеждането и на най-деликатните цветови тонове както при светлите, така и при тъмните тъкани.

Като цяло би могло да се каже, че процесът DTF практически премахва всички ограничения, които често се срещат в други процеси на печат на текстил, особено когато става въпрос за избор на тъкан, върху която да се печата. Тъй като предварителната обработка не е от съществено значение, в много случаи общата цена на печата се намалява, поради което предлага по-висок марж на печалба, в сравнение с DTG процеса.

На снимките към статията сме показали модифициран Epson 1500 с вакумна маса и първи проби на мастилата които предлагаме върху фото хартия и текстил.